ViVi Suosittelee: Verkkopelejä porukalla

31.07.2020

Vuosi 2020 on pakottanut sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät normaalisti kutsuisi itseään "netizeneiksi", eli nettikansalaisiksi, siirtämään sosiaalisen elämänsä bittiavaruuteen. Tarve porukalle sopivalle online viihteelle on suuri, ja ViVi nousee vastaamaan tähän tarpeeseen. Näitä pelejä olemme testanneet #Peliperjantai projektin merkeissä:

Skribbl.io

Tiimimme ehdoton lemppari oli pitkän aikaa Skribbl.io, verkkoselaimessa toimiva piirrä-ja-arvaa-peli. Jokainen pelaaja valitsee vuorollaan jonkun kolmesta pelin ehdottamasta sanasta ja yrittää esittää sen piirustuksena. Kuvataidetaidoilla ei ole väliä - parhaat naurut tulevatkin yleensä kuvista, jotka ovat vähän... vaikeaselkoisempia. Kuvat täytyy joka tapauksessa piirtää hiirellä, sillä piirtopöydällä onnistuu lähinnä heittämään itsensä pois sivulta (sen kerran jälkeen otin pöydän piuhan ihan suosiolla irti). Mikäli sivulta joutuu jostain syystä pois, potkiutuu pelistä ja pisteet nollautuvat.

Pelin ainoat heikkoudet ovat, että sitä on huono pelata mobiililla, ja sen suomen kielen sanakirja kaipaa vielä vähän hienosäätöä. Jotkut sanat on kirjoitettu vähintään mielenkiintoisesti (esim. golf on "golfi" ja sikolätti on "sigolätti"), mikä käy välillä hieman turhauttavaksi. Peli kyllä kertoo, kun oma arvaus on lähellä oikeaa sanaa, mutta siitä on paha lähteä päättelemään mikä kirjain oli pielessä. Piirtäjä voi toki antaa pelaajille vinkkejä, sillä kaikki väärät vastaukset näkyvät jokaiselle chatissä.

One Night Ultimate Werewolf

One Night Ultimate Werewolf on luultavimmin konseptina monille tuttu, joskin se tunnetaan eri alueilla eri nimin. Meillä peliä kutsuttiin "mafiaksi", ja maksullisella puolella löytyy kehuttu pelisovellus Town of Salem. Pelaajat ovat kyläläisiä, ja pelin kulku jakautuu öihin ja päiviin. Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan satunnaisesti jokin rooli. Kullakin roolilla on yksilöllinen toiminto, jonka he voivat toteuttaa kerran yössä. Tärkein näistä on ihmissuden/mafioson/noidan toiminto öö... poistaa joku yksittäinen kyläläinen pelistä. Lähettävät varmaan jonnekin mukavalle kylpylälomalle tms tms. Päiväsaikaan yritetään selvittää, mitä kukakin yön aikana teki ja savustaa sudet/mafiosot/noidat pois ennen, kun kaikki kylän ihmiset ovat... kylpylälomalla. Kukin päivä päättyy äänestykseen, jossa kyläläiset päättävät poistaa jonkun keskuudestaan. Tässä pelissä jonkin sortin äänipuhelu on melkeinpä pakollinen, sillä suurin osa itse pelillisyydestä koostuu pelaajien välisistä keskusteluista.

Pelin heikkous varsinkin muutamalla ensimmäisellä kerralla on sen monimutkaisuus. Pelissä pyörii paljon rooleja kerralla, sillä jokaisen pelaajan roolin lisäksi pöydällä on kolme ylimääräistä roolia. Kaikki mukana olevat roolikortit näytetään ennen pelin alkua, mutta korttien jaon jälkeen kukin näkee vain oman korttinsa. Myös pelin käyttöliittymä on välillä vaikeaselkoinen. Esimerkiksi oman roolikorttinsa sai selaimella näkyviin rullaamalla sivua hiiren pyörällä tai sivupalkilla. Pelaajien täytyy myös ottaa aktiivisesti osaa keskusteluihin, joten tämä peli toimii parhaiten porukassa, joka tuntee jo toisensa hyvin.

Boardgame Arena

Boardgame Arena on sekä selaimella että mobiililla toimiva pelipalvelin, joka tarjoaa käyttäjillensä laajan valikoiman lautapelejä pelattavaksi verkossa. Osaan, kuten suosittuun kartanrakennuspeliin Carcassonneen (johon saa sisällytettyä myös useimmat pelin lisärit btw), voi luoda uusia pelejä vain premium-käyttäjänä, mutta monia muita voi pelata ilmaiseksi rekisteröitymällä sivuston käyttäjäksi. Areenalla voi isännöidä sekä liittyä joko julkisiin tai yksityisiin pelihuoneisiin, ja pelimoodeja on kaksi: reaaliaikainen, joka on suunniteltu pelattavaksi yhdeltä istumalta, ja vuoropohjainen, jossa on useampi tunti aikaa tehdä siirto. Osa peleistä on käännetty suomeksi (vaikkakin välillä vähän kankeasti). Muiden pelien oletuskieli on englanti. Pelien grafiikka on korkealaatuista, ja käyttöliittymä oli selkeästi koodattu. Esimerkiksi Carcassonnessa peli laskee pisteitä koko ajan automaattisesti, ja antaa asettaa laattoja vain kohtiin, joihin ne sääntöjen mukaan sopivat.

Ohjelmointi ei kuitenkaan ole vailla toimintahäiriöitä. Meillä kahdella pelaajalla kävi niin, että koko pelilauta jäätyi, ja tilanne ratkesi vasta, kun sivuston avasi uudelleen kokonaan uuteen välilehteen. Pelistä poistuminen ei onneksi edes reaaliaikaisessa pelissä potki pelaajaa kokonaan pois, vaan laudalle voi liittyä takaisin menettämättä jo olemassa olevia pisteitään. Sivuston premium-jäsenyys maksaa 2€ kuukaudessa, eli vuoden jäsenmaksu on 24€. Yksityisissä peleissä vain pelin luoja tarvitsee premiumin, huoneeseen voi liittyä standardikäyttäjällä.

Peliperjaintait siirtyvät toistaiseksi kehitysriiheen. Ilmoittelemme niiden paluusta (ja monesta muusta hauskasta ja hyödyllisestä asiasta) somessamme, joten käy ihmeessä seuraamassa meitä Instagramissa ja Facebookissa!