Toukokuun ViVi-vinkit

01.06.2022

Kesäkuun vaihtumisen myötä on taas luvassa kokoelma edellisen kuukauden aikana julkaistuja ViVi-vinkkejä. Virtuaalisesti vierellä (ESR)-hankkeen somekanavilla julkaistiin toukokuussa 2022 yhteensä viisi digiaiheista vinkkiä. Lisäksi Teamsissa järjestettiin kaksi kaikille avointa Digivarttia, joiden aiheina tällä kertaa olivat pelillinen monivalintavisailu Blooket sekä tiedostojen jakaminen ja tallentaminen pilvipalvelussa.


ViVi-vinkki nro 33: Erikoismerkit hukassa?

Tiesitkö, että Windows-tietokoneiden Merkistö-ohjelmasta voit näppärästi kopioida kaikki järjestelmään asennettujen fonttien erikoismerkit ja symbolit.

Näin käytät Merkistöä:

  1. Kirjoita Windowsin hakuun Merkistö ja avaa ohjelma.
  2. Etsi haluamasi merkki listasta. Jos tiedät merkin englanninkielisen nimen, voit myös käyttää hakutoimintoa.
  3. Valitse haluamasi merkki ja paina Valitse-painiketta. Sen jälkeen valitse Kopioi. Merkki kopioituu leikepöydälle.
  4. Liitä merkki haluamaasi paikkaan Ctrl + V -näppäinyhdistelmällä tai painamalla hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla Liitä.

ViVi-vinkki nro 34: Tee itsellesi ilmainen avatar.

Oletko joskus vieraillut ViVin kotisivuilla ja ihmetellyt yhteystietosivuillamme olevia piirroskuvia hanketiimiläisistä. Tiimiläisten kuvat on tehty ilmaisella Avatar Maker -sivustolla. Jos haluat, voit tehdä ja ladata avatarin myös itsellesi osoitteessa: https://avatarmaker.com/


ViVi-vinkki nro 35: Tukea sähköiseen asiointiin Kansalaisneuvonnasta

Kansalaisneuvonta on neuvontapalvelu, joka auttaa kaikkia kansalaisia oikeiden viranomaisten ja viranomaispalveluiden löytämisessä. Kansalaisneuvonnasta. Lisäksi kansalaisneuvonnasta on mahdollista saada tukea sähköiseen asiointiin julkisissa palveluissa. Kansalaisneuvonnassa on mahdollista asioida puhelimen, chatin, sähköpostin ja yhteydenottolomakkeen kautta.

Lisätietoa Kansalaisneuvonnasta voit lukea osoitteesta: www.kansalaisneuvonta.fi.


ViVi-vinkki nro 36: Linkkien lyhentäminen

Linkkien klikkailu ja täppäily auki eri laitteilla on helppoa ja nettilinkkejä täytyy kirjoittaa selaimen osoiteriville vain harvoin. Toisinaan suoran linkin lähettäminen ei kuitenkaan syystä tai toisesta onnistu, ja koko nettiosoite täytyy kirjoittaa kokonaisuudessaan. Kirjoittamista helpottaa huomattavasti, kun linkin lyhentää helpommin kirjoitettavaan muotoon.

Linkkien lyhentämiseen on tarjolla monia erilaisia palveluita. Maksuttomasti linkkejä voi lyhentää esimerkiksi seuraavilla palveluilla: bitly.com, urly.fi, ja dy.fi. Lyhentimien perusidea on, että alkuperäinen pitkä linkki syötetään palveluun, joka tekee linkistä uuden lyhyemmän linkin, joka ohjautuu samaan osoitteeseen kuin alkuperäinen linkki.

Tässä esimerkki:

Virtuaalisesti vierellä -hankkeen Musaproggiksessa tehdyn biisin tavallinen Youtube-linkki: https://www.youtube.com/watch?v=HLL4u8uyyrU

Urly.fi-palvelussa tehty lyhennetty linkki samaan osoitteeseen: https://urly.fi/2AA2


ViVi-vinkki nro 37: Kokeile koodaamista!

Ohjelmointia voi oppia kuka vain! Ohjelmointi kehittää loogista ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä, eikä sen aloittamiseen tarvitse olla ammattikoodari. Kaikki ohjelmoinnin alkeista kiinnostuneet iästä riippumatta voivat tutustua koodin alkeisiin esimerkiksi Code.org tai Scratch -verkkosivustoilla. Niille, jotka haluavat perehtyä aiheeseen vielä tätäkin syvemmälle suosittelemme Ylen artikkelia "Kiinnostaako koodaus? - Näillä pääset ohjelmoinnin alkuun". Artikkeliin on listattu lukuisia verkkosivuja, joiden avulla kehittää ohjelmointitaitojaan ilmaiseksi.

Linkit sivuille:

Ylen artikkeli: Kiinnostaako koodaus? Näillä pääset ohjelmoinnin alkuun 

Code.org: 

Scratch 


Jos haluat saada ViVi-vinkit viikottain, liitythän seuraamaan ViVin somekanavia:

ViVin Facebook: @virtuaalisestivierellahanke

ViVin Instagram: @virtuaalisestivierella

Tekstin kirjoitteli: Tiina Sassali, ViVin digivalmentaja