Teemapäivä etänä: Lemmikkipäivä verkossa

23.03.2021

Virtuaalisesti Vierellä -hanke toteutti vuoden alkupuolella Luovin Tampereen opiskelijoille suunnatun teemapäivän yhdessä opiskelijakunnan kanssa. Tavoitteena oli tukea yhteisöllisyyttä ja osallisuutta kokeilemalla jotakin uutta ja hyödyntää samalla virtuaalisia mahdollisuuksia. Teemapäivän idea tuli opiskelijakunnalta: lemmikit!

Suunnittelu aloitettiin muutamaa kuukautta aikaisemmin opiskelijakunnan aktiivien kanssa. Päätimme toteuttaa päivän kokonaan virtuaalisena. Suunnittelussa mukana olleita nuoria ilmoittautui esittelemään omia lemmikkejään. Yhdellä hankkeen työntekijällä on ulkomailta tuotu koira, jonka tarina otettiin mukaan ohjelmaan. Ajankohdaksi valikoitui torstai-iltapäivä ja vaikka puhuttiinkin teemapäivästä, tilaisuuden pituudeksi rajattiin 1,5 tuntia. Saimme hyvin innostettua osallistujia mukaan, sillä mukaan ilmoittautui kahdeksan opiskelijaryhmää.

Suunniteltu ohjelma:

  • Opiskelijoiden lemmikkiesittelyitä

  • Rescuekoiran tarina

  • Tietoiskuja lemmikin omistamisesta

  • Lemmikkiaiheinen Padlet-tehtävä

  • Lemmikkivisa

Muutama päivä ennen h-hetkeä eräältä VALMA-ryhmältä tuli idea, että koko ryhmä voisi tehdä esittelyt lemmikeistään kuvan ja tekstin muodossa. Idea oli loistava ja saimme lisää opiskelijoiden lemmikkiesittelyitä mukaan. Ensin kaksi opiskelijaa kertoi Teamsin videoyhteydellä lemmikeistään (koira ja hamsteri) ja sen jälkeen näytin VALMA-ryhmän lemmikeistä koostetun esityksen. Olin lähettänyt kaikille etukäteen vinkkejä siihen, mitä asioita lemmikeistä voisi kertoa.

Aikaa hurahti, mutta olipa mielenkiintoinen ja kattava lemmikkikimara! Sitä seurasi rescuekoira Sagan tarinan esittely, joka sulatti kaikkien sydämet. Opiskelijat lähettivät esittelijälle runsaasti kysymyksiä ja saimme paljon keskustelua aikaan. Osa osallistujista oli mukana opettajan johdolla ja osa seurasi tilaisuutta kotoa käsin.

Tietoiskuvideoita emme ehtineet lopulta ottaa ollenkaan ohjelmaan, vaan siirryimme suoraan Padlet-tehtävän pariin. Eri sarakkeissa kysyttiin: Millainen lemmikki sinulla on tai on ollut? Millaisesta lemmikistä haaveilet? Mitä pitää ottaa huomioon, jos hankkii lemmikin? Alustalle tuli paljon valloittavien karvakuonojen kuvia ja hyviä vinkkejä siihen, mitä lemmikin omistamisessa pitää ottaa huomioon.

Lopuksi jaoin linkin lyhyeen lemmikkitietovisaan, jossa oli myös muutama palautekysymys tilaisuuteen liittyen. Microsoftin Forms-alusta on kätevä tietovisoille, koska vastaamisen jälkeen saa automaattisesti tietää omat pisteensä sekä oikeat vastaukset. Linkit muutamaan videoon, joita emme ehtineet yhdessä katsoa, lähetin ryhmien opettajille myöhempää tutkailua varten. Palautteen perusteella tilaisuudesta tykättiin kovasti.

Yhdessä palautteessa vinkattiin viisaasti, että toiminnallinen osuus eli Padlet-tehtävä olisi voinut olla ohjelmassa jo aiemmin. Jos aikaa olisi varattu enemmän tauon kera, olisimme ehtineet enemmän ja silti keskustelulle olisi ollut tilaa. Toisaalta tiivis toteutus mahtui useamman lukujärjestykseen paremmin. Kaiken kaikkiaan tilaisuus meni hyvin ja toi piristystä viikkoon. Kiitos osallistujille sekä erityiskiitos niille opiskelijoille, jotka olivat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa!

Jäin pohtimaan, että teemapäivän voisi samalla sapluunalla järjestää myös oman ryhmän kesken, pienemmällä porukalla. Lemmikit aiheena ovat monelle läheinen ja mieluisa aihe - hymyilyttää jokaista! Etänä toteutettu tilaisuus toimii lemmikkiesittelyissä erityisen hyvin, koska oppilaitoksiin ei voi karvaisia kavereita viedä. Toisaalta myös muita teemoja voisi kokeilla etäyhteydellä: Miltä kuulostaisi harrastusteemainen tilaisuus, jossa saisi esitellä omaa harrastustaan? Mukana voisi olla vieraileva tähti jonkin harvinaisemman harrastuksen parista sekä tehtävä, jossa kaikki saisivat kertoa mielenkiinnon kohteistaan tai vaikkapa pohtia unelmaharrastustaan. Pelit ja pelaaminen voisivat olla myös monia kiinnostava teema. Kokeilkaa teemapäivää verkossa ja kertokaa meillekin, miten meni! 😊

Emma Sydänoja