Tammikuun ViVi-vinkit

31.01.2022

Vuoden ensimmäinen kuukausi on lopuillaan ja on aika koota jälleen talteen kuukauden aikana julkaistut ViVi-vinkit. 

Tammikuun aikana julkaisimme ViVin somekanavilla yhteensä kolme vinkkiä, ja lisäksi järjestimme Teamsissa myös kaksi kaikille avointa ViVin Digivarttia. Vuoden ensimmäisessä Digivartissa esittelimme hankkeessamme toteutettua ViVin Arkihaaste-peliä Seppo-ympäristössä, ja toisessa Digivartissa tutustuimme LearningApps.org -verkkosivun tarjoamiin työkaluihin. Digivartit jatkuvat jälleen helmikuussa ja niiden aikataulut voi kurkata esimerkiksi verkkosivujemme Ajankohtaista-palstalta. Tiedotamme Digivarteista myös somekanavillamme.


ViVi-vinkki nro 17: Liikuntasovelluksilla lisää motivaatiota liikkumiseen

Liikuntasovellukset ovat älypuhelimiin ladattavia sovelluksia, joiden avulla voit seurata omaa liikkumistasi. Sovellusten avulla voit esimerkiksi seurata liikkumiseen käytettyä aikaa tai tarkastella kartalla kulkemiesi reittien pituutta. Monissa sovelluksissa voit myös asettaa itsellesi tavoitteita ja jakaa liikuntasuorituksiasi sosiaaliseen mediaan.

Nykyisin tarjolla on monia erilaisia maksullisia ja maksuttomia liikuntasovelluksia. Kokeile esimerkiksi Sport Trackeria tai Google Fit -sovellusta.


ViVi-vinkki nro 18: Digisanastoa suomeksi

Bugi, backup, spämmi, tägi, widget? Arkikielemme pursuilee lukuisia erilaisia digisanoja ja joskus niiden merkitykset voivat jäädä epäselviksi. Ylen Digitreenit on koonnut verkkosivuilleen laajan digisanaston, jossa on satoja arkipäiväisiä digisanoja selitettynä suomeksi. Digisanastosta voi hakea sanoja puhekielellä, kirjakielellä ja englanniksi. Digisanastoa päivitetään säännöllisesti.

Linkki Ylen Digitreenien digisanastoon: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03/25/mita-ovat-selain-kayttis-ja-wifi-laaja-digisanasto-selittaa-sanat-selvalla#3G-verkko


ViVi-vinkki nro 19: Kadonneen Android-puhelimen etsiminen

Tiesitkö, että voit Android-puhelimen kadotessa jäljittää sen toisen laitteen avulla oman Google-tilisi kautta? Google-tilisi avulla voit katsoa puhelimesi sijainnin kartalta tai laittaa puhelimesi hälyttämään (kätevää erityisesti, jos et löydä puhelintasi kotona). Google-tilin kautta voit myös tarvittaessa lukita tai tyhjentää laitteesi, jos epäilet että se on joutumassa vääriin käsiin.

Näin jäljität puhelimesi:

    1. Kirjaudu sisään omalle Google-tilillesi ja valitse "Tietoturva"-välilehti.
    2. Valitse "Etsi kadonnut laite" kohdasta Laitteesi ja valitse oma puhelimesi.
    3. Avautuvasta valikosta voit päättää, haluatko nähdä puhelimesi sijainnin kartalla, suojata laitteesi vai lähettää siihen soittohälytyksen.

Jos haluat saada ViVi-vinkit viikottain, liitythän seuraamaan ViVin somekanavia:

ViVin Facebook: @virtuaalisestivierellahanke

ViVin Instagram: @virtuaalisestivierella

Tekstin kirjoitteli: Tiina Sassali, ViVin digivalmentaja