Syyskuun ViVi-vinkit talteen!

30.09.2021

Syyskuussa 2021 Virtuaalisesti vierellä -hankkeen some-kanavilla starttasivat viikoittaiset ViVi-vinkit! ViVi-vinkit ovat lyhyitä julkaisuja, joiden tarkoituksena on jakaa kaikille asiasta kiinnostuneille helppoja ja hyödyllisiä digivinkkejä tietokoneen ja älypuhelimen käyttöön. Vinkkaukset jatkuvat tuttuun tapaan tiistaisin ViVin somekanavilla myös lokakuussa.

Syyskuun aikana ehdimme julkaista neljä ViVi-vinkkiä. Tästä blogijulkaisusta voit poimia talteen kaikki syyskuussa julkaisut ViVi-vinkit.

ViVi-vinkki nro 1: Tietokoneen näppäinyhdistelmät (osa 1)

Tympiikö jatkuva hiirellä klikkailu?

Tiesitkö, että voit helpottaa ja nopeuttaa tietokoneen käyttöä käyttämällä pikanäppäimiä ja näppäinyhdistelmiä? Näppäinyhdistelmiä on monia ja niiden muistaminen voi tuntua työläältä, jos yrität oppia kaikki kerralla. Kannattaa siis aloittaa pikkuhiljaa ja opetella muutama näppäinyhdistelmä kerrallaan.

Aloitetaan siis helpoista!

Kokeile yhdistelmiä rohkeasti esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmassa. Tärkeimpiä ja useimmiten käytettyjä Windows-tietokoneiden näppäinyhdistelmiä ovat esimerkiksi nämä:

Ctrl + C = kopioi

Ctrl + V = liitä

Ctrl + X = leikkaa

Ctrl + A = valitse kaikki

Ctrl + Z = peruuta/kumoa

Ctrl + Y = tee uudelleen

Ctrl + S = tallenna

Ei muuta kuin rohkeasti ottamaan haltuun erilaisia yhdistelmiä!


ViVi-vinkki nro 2: Salasanamanagerit

Unohdatko usein salasanasi? Salasanamanageri auttaa!

Varmasti jokainen on joskus unohtanut salasanansa. Yksi apuväline salasanojen luomiseen ja muistamiseen ovat "salasanamanagerit" eli erilaiset salasanojen hallintaohjelmat.

Miten salasanamanageri toimii?

Salasanojen hallintaohjelma muistaa käyttämäsi salasanat puolestasi ja auttaa myös luomaan vahvoja salasanoja eri palveluihin. Salasanat ovat tallessa salasanaohjelmassa, ja pääset niihin käsiksi muistamalla salasanamanagerin pääsalasanan. Joihinkin salasanamanagereihin saa lisättyä myös kaksivaiheisen tunnistautumisen.

Monet salasananhallintaohjelmat toimivat pilvipalveluna, ja pystyt tarkastelemaan ja hallinnoimaan omia salasanojasi internetin kautta millä tahansa laitteella. Salasanamanagerin käyttöä helpottaa kuitenkin huomattavasti, jos asennat oman tietokoneesi nettiselaimeen salasanamanagerin laajennoksen. Laajennoksen avulla voit syöttää ohjelmaan tallentamiasi käyttäjätunnuksia automaattisesti. Monilla salasanan hallintaohjelmilla on myös saatavilla mobiilisovelluksia, joiden avulla voit hyödyntää salasanamanageriasi myös puhelimella.

Mistä saan oman salasanamanagerin?

Salasanojen hallintaohjelmia on tarjolla monia, niin ilmaisia kuin maksullisiakin. Esimerkkejä ohjelmista ovat esimerkiksi LastPass, Dashlane ja Bitwarden. Tutustu huolellisesti valitsemaasi ohjelmaan ennen käyttöönottoa.

Jos haluat saada lisätietoa salasanojen hallintaohjelmista, kannattaa ehdottomasti kurkata myös Ylen Digitreenien salasanaohjelmia käsittelevä artikkeli. Artikkelissa neuvotaan, kuinka voit ottaa käyttöön LastPass-salasanaohjelman.

Linkki Ylen Digitreenien artikkeliin:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/02/01/digitreenit-saasta-hermojasi-ota-kayttoon-salasanaohjelmaViVi-vinkki nro 3: Puhelin skannerina

Tiesithän, että kaikkea tietoa ei tarvitse säilyttää paperilla? Skannaamalla saat tiedot kätevästi talteen digitaalisessa muodossa. Skannerina voit käyttää omaa puhelintasi ja esimerkiksi Google Drive -sovelluksella.

Näin skannaat tärkeät dokumentit helposti:

  1. Avaa puhelimen Google Drive -sovellus. Valitse lisää-painike (+) oikeasta alanurkasta.
  2. Valitse Skannaa ja anna sovellukselle lupa käyttää kameraa ja tallentaa kuvia. Kun puhelimen kamera avautuu, ota kuva dokumentista, jonka haluat skannata. Muista hyvä valaistus! Kun olet ottanut kuvan, voit säätää skannauksen asetuksia ja tarvittaessa myös rajata kuvaa.
  3. Kun olet valmis, valitse Tallenna. Skannaus tallentuu omaan Google Driveesi pdf-tiedostona.

Skannaus on valmis ja löydät sen jatkossa suoraan omasta Google Drivestasi!


ViVi-vinkki nro 4: Virransäästövinkkejä puhelimeen

Syyskuun viimeinen ViVi-vinkki antaa neuvoja siihen, kuinka voit vaikuttaa puhelimen virrankulutukseen. Poimi listalta talteen virransäästövinkit ja ota ne käyttöösi!

 1. Himmennä näytön kirkkautta. Näyttö on älypuhelinten suurin virtasyöppö. Himmentäminen vähentää näytön virrankulutusta.
 2. Säädä puhelin menemään nopeasti lepotilaan. Kun näyttö sammuu nopeammin, se myös kuluttaa vähemmän virtaa.
 3. Käytä tummia teemoja ja taustakuvia. Tällä on vaikutusta erityisesti, jos puhelimessasi on AMOLED-näyttö.
 4. Kytke wifi ja Bluetooth ja sijainninjako pois päältä, kun et käytä niitä. Jos ne ovat päällä, ne kuluttavat koko ajan virtaa taustalla.
 5. Kytke turhat ilmoitukset pois päältä.
 6. Ota värinä ja näppäinäänet pois käytöstä.
 7. Tarkkaile eri sovellusten virrankulutusta. Sulje taustalta virtasyöpöt sovellukset. Tutustu oman puhelimesi virransäästöasetuksiin. (Katso: Asetukset > Akku).
 8. Käytä tarvittaessa lentokonetilaa ja virransäästötilaa.

Lisävinkki: Tiesitkö, että puhelimesi latautuu nopeammin, jos lataat sen lentokonetilassa?


Lisää ViVi-vinkkejä luvassa taas lokakuussa! Nyt viimeistään kannattaa alkaa seuraamaan ViVin somekanavia, jotta saat ajantasaiset vinkit käyttöösi joka tiistai. 

ViVin Facebook: @virtuaalisestivierellahanke

ViVin Instagram: @virtuaalisestivierella

Tekstin teille kirjoitteli: Tiina Sassali, ViVin digivalmentaja