Lokakuun ViVi-vinkit

01.11.2022

Syksy alkaa olla jo pitkällä ja jälleen on luvassa lisää ViVi-vinkkejä kootusti. Tällä kertaa vuorossa lokakuun vinkit, olkaa hyvä! Huomaathan, että ViVi-vinkit jatkuvat somekanavillamme vielä marraskuun ajan.


ViVi-vinkki nro 48: Google Chromen osoitepalkki eli omnibox

Googlen Chrome-nettiselaimen osoitepalkin avulla voi tehdä paljon muutakin kuin surffailla nettisivulta toiselle. Osoitepalkin kautta voit saada suoraan käyttöösi esim. laskimen, valuuttamuuntimen ja säätiedotteen. Osoitepalkin kautta löytyy myös muita paitsi hyödyllisiä, niin myös hauskoja sovelluksia. Kokeile kirjoittaa osoitepalkkiin esimerkiksi:"spinner"

  • "heitä noppaa"
  • "heitä kolikkoa"
  • "miinaharava"
  • "kääntäjä"

ViVi-vinkki 49: Näin jaat nettiyhteyden Android-puhelimestasi

Voit jakaa puhelimestasi netin toiselle laitteelle käyttämällä Wifi-Hotspotia:

  1. Mene puhelimesi asetuksiin ja valitse sitten "Wifi ja verkko".
  2. Valitse seuraavaksi "Hotspot ja yhteyden jako".
  3. Valitse Hotspotillesi salasana ja laita Hotspot päälle.

Kun Hotspot on päällä, muut laitteen pystyvät näkemään puhelimesi verkon. Liity verkkoon käyttämällä asettamaasi salasanaa.

Huom! Jos et aseta verkollesi salasanaa, kuka tahansa voi liittyä verkkoosi!


ViVi-vinkki 50: Ohjevideoita perusohjelmien käyttöön Osuvat taidot -hankkeen YouTube-kanavalla

Takkuaako tekstinkäsittelyohjelman käyttö? Haluaisitko oppia tekemään esityksiä Powerpointilla? Oletko koskaan tehnyt taulukoita Excel-ohjelmalla?

Jos haluat saada hyviä vinkkejä ja opastusta perusohjelmien käyttöön, kannattaa tutustua Osuvat taidot -hankkeessa tuotettuihin opasvideoihin. Niiden avulla pääset hyvin alkuun!

Videot löytyvät Osuvat taidot -hankkeen YouTube-kanavan Sovellusten käyttö ja hallinta -soittolistalta:  Osuvat taidot Youtubessa


ViVi-vinkki 51: Sähkönkulutuksen seuraaminen netissä

Sähkön hinnan noustessa moni meistä miettii, kuinka voisi säästää pienentämällä omaa sähkön kulutustaan. Tiesitkö, että voit seurata omaa sähkön kulutustasi verkossa? Kirjautumalla valtakunnalliseen Datahub-palveluun tai oman sähköyhtiösi verkkopalveluun pääset katsomaan yksityiskohtaisia tietoja sähkönkulutuksestasi.

Lisätietoa ja ohjeita löytyy Ylen Digitreenien jutusta: Yle Digitreenit - Oman sähkönkulutuksen seuraaminen auttaa pienentämään laskua - näin seuraat käyttöäsi helposti netissä.


Jos haluat saada ViVi-vinkit viikottain, liitythän seuraamaan ViVin somekanavia:

ViVin Facebook: @virtuaalisestivierellahanke

ViVin Instagram: @virtuaalisestivierella

Tekstin kirjoitteli: Tiina Sassali, ViVin digivalmentaja