Lokakuun ViVi-vinkit

29.10.2021

Syksy on jo pitkällä, ja lokakuu vaihtuu pian marraskuuksi. On taas aika koota talteen menneen kuukauden ViVi-vinkit. Lokakuussa julkaisimme Virtuaalisesti vierellä -hankkeen somekanavilla viikottain kaikkiaan neljä digiaiheista vinkkiä. Lisäksi hankkeessamme starttasivat joka toinen viikko Teamsissa järjestettävät ViVin Digivartit. Lokakuussa pidettiin kaksi Digivarttia, joiden aiheita olivat valkotaulutyökalu Classroomscreen ja sarjakuvien tekeminen Make Beliefs Comix -työkalulla. 

Tässä lokakuun ViVi-vinkit kootusti:

ViVi-vinkki nro 5: Tietokoneen näppäinyhdistelmät (osa 2)

Aivan ensimmäisessä ViVi-vinkissä esittelimme tietokoneen näppäinyhdistelmiä. Nyt on aika ottaa niitä haltuun lisää! Tämän ViVi-vinkin näppäinyhdistelmät keskittyvät ennen kaikkea nettiselailua helpottaviin näppäinyhdistelmiin.

Nettisurffailussa käytettäviä käteviä pikanäppäimiä: 

Ctrl + ja Ctrl - = Zoomaa ja loitonna ruutua. Kätevä esimerkiksi silloin, kun teksti on liian pientä.

Ctrl + N = Avaa uusi selainikkuna.

Ctrl + T = Avaa uusi välilehti.

Ctrl + W = Sulje nykyinen välilehti.

Ctrl + F = Tekstihaku. Tällä voit etsiä esimerkiksi tietyn sanan tai lauseen sivulta, jossa on paljon tekstiä.

Ctrl + D = Tallenna nykyinen sivu kirjanmerkiksi.

Ctrl + H = Tarkastele sivuhistoriaa.

F5 = Päivitä selainikkuna 


ViVi-vinkki nro 6: 112 Suomi-puhelinsovellus auttaa hätätilanteissa!

Lataa sovellus ja jaa sijaintitietosi niin, että soittaessasi sovelluksen kautta hätänumeroon ne välitetään suoraan hätäkeskuksen päivystäjälle. Saat siis nopeammin apua!

Mitä muuta hyötyä sovelluksesta on?

  • Saat tärkeät alueelliset vaara- ja viranomaistiedotteet suoraan puhelimeesi.
  • Löydät päivystysnumeroita ja toimintaohjeita erilaisiin hätä- ja kriisitilanteisiin.
  • Sovelluksen kautta voit etsiä sijaintiasi lähinnä olevat sydäniskurit.
  • Matkustaessasi voit tehdä sovelluksen kautta matkustusilmoituksen ulkoministeriölle. Näin sinut voidaan tavoittaa myös ulkomailla hätä- tai kriisitilanteissa.

Katso lisätietoa sovelluksesta ja ohjeet lataamiseen: https://112.fi/112-suomi


ViVi-vinkki nro 7: Näin huolehdit ergonomiasta työskennellessäsi tietokoneella

1. Jaloittele välillä ja vaihda työasentoa. Välillä kannattaa työskennellä myös seisten. Älä istu liian pitkiä aikoja kerrallaan tai vietä liian pitkiä aikoja samassa asennossa.

2. Säädä työtuolisi itsellesi sopivaksi. On tärkeää, että voit istua tuolissa hartiat rentona, selkä tuettuna suorassa ja jalkapohjat tasaisesti lattiaa vasten.

3. Pidä kädet rentona. Tarkista, ettei sinun tarvitse kurotella hiirtä ja näppäimistöä, kun työskentelet.

4. Säästä niskaasi, ja huolehdi, että näyttö on oikealla korkeudella. Näytön yläreunan tulisi olla silmiesi korkeudella. Erityisesti läppärillä työskennellessä näyttö jää usein liian alas. Näytöille on saatavilla paljon erilaisia valmiita korokkeita, mutta näppärimmät voivat rakentaa sellaisen myös itse.

5. Huolehdi silmistäsi. Säädä näytön kirkkautta itsellesi sopivaksi ja lepuuta silmiäsi päivän aikana katsomalla pois näytöstä. Huolehdi työtilan riittävästä valaistuksesta, ja mikäli tarvitset silmälaseja, käytä niitä.


ViVi-vinkki nro 8: Incognito, InPrivate, Private Browsing: yksityisen selailun tila

Mitä yksityinen selaus tarkoittaa?

Incognito, InPrivate, yksityinen selaus, Private Browsing. Kaikki nämä tarkoittavat samaa eli tilaa, jossa voit selailla internetissä siten, että selaimelle tallentuu normaalia vähemmän tietoja toiminnastasi.

Mitä hyötyä siitä on?

Yksityisessä selausnäkymässä selaimeen ei esimerkiksi jää tietoja siitä, millä sivuilla olet vieraillut tai millaisia hakuja olet tehnyt. Tämä on kätevää etenkin silloin, jos samalla laitteella on useampia käyttäjiä.

Miten yksityisen selailun voi ottaa käyttöön?

Useimmissa selaimissa yksityisen selailun voi ottaa käyttöön valitsemalla selaimen oikeasta yläkulman valikosta. Valikko aukeaa painikkeesta, jossa on kolme pistettä. Eri selaimissa yksityistä selailua kutsutaan hieman eri nimillä: Chrome-selaimessa sitä kutsutaan incognito-tilaksi, Edgessä nimi on InPrivate-tila. Kun käytät yksityistä selausta, ikkunan välilehden värimaailma muuttuu tummaksi.

Tekeekö yksityinen selaus minusta näkymättömän?

Ei. Vaikka käyttäisit yksityisen selauksen tilaa, vaan esimerkiksi internetpalveluntarjoajasi ja organisaatiosi sivustot voivat yhä seurata toimintaasi verkossa. Myös verkkosivut voivat kerätä sinusta käyttäjätietoja, kun vierailet sivustoilla. Yksityinen selaustila ei myöskään suojaa sinua mahdollisilta haittaohjelmilta.


Lisää ViVi-vinkkejä taas marraskuussa! 

Seuraa ViVin somekanavia:

ViVin Facebook: @virtuaalisestivierellahanke

ViVin Instagram: @virtuaalisestivierella


Tekstin kirjoitteli: Tiina Sassali, ViVin digivalmentaja