Huhtikuun ViVi-vinkit

29.04.2022

Huhtikuun vaihtuessa toukokuuksi on jälleen aika kurkistaa kuukauden aikana Virtuaalisesti vierellä (ESR)-hankkeen somekanavilla julkaistuihin digiaiheisiin ViVi-vinkkeihin.Huhtikuussa 2022 julkaisimme neljä uutta vinkkiä. Lisäksi järjestimme Teamsissa kaksi kaikille avointa Digivarttia. Digivarttien aiheina olivat 10 vinkkiä Teams-kokouksen järjestäjälle sekä YouTube-kanavan luominen ja videon lisääminen YouTubeen. 


ViVi-vinkki nro 29: Make Beliefs Comix -sarjakuvien tekemistä netissä

Make Beliefs Comix on verkkosivu, jolla kuka tahansa voi luoda omia sarjakuvia ilman piirtämistä. Make Beliefs Comixin valmiit hahmot, esineet, taustat ja kuplat tekevät sarjakuvien tekemisestä helppoa ja valmista saa halutessaan nopeastikin.

Make Belifs Comix -sarjakuvan tekeminen on maksutonta, mutta vaatii rekisteröitymisen. Palvelua varten voi luoda erillisen käyttäjätunnuksen, mutta kirjautuminen onnistuu myös Google-tunnuksilla. Palvelu toimii parhaiten englanniksi.

Tutustu sarjakuvien tekemiseen osoitteessa: www.makebeliefscomix.com 


Vivi-vinkki nro 30: Daylio-mielialapäiväkirja

Daylio on älypuhelimeen ladattava  päiväkirjasovellus, jonka avulla voit seurata ja pitää kirjaa mielialoistasi. Mielialaa arvoidaan sovelluksessa hymynaamojen avulla, ja lisäksi sovellukseen voi myös kirjata päivän aktiviteetteja erillisten kuvakkeiden avulla. Tilastojen avulla omaa mielialaa voi seurata myös pidemmällä aikavälillä.

Voit ladata Daylion itsellesi oman puhelimesi sovelluskaupasta. Ohjeet Daylion käyttöön ottamiseksi voit katsoa esim. Aspa-säätiön Arjen koodit -hankkeen videolta. Linkki videoon: Arjen koodit - Daylio.


ViVi-vinkki nro 31: Laskun maksaminen virtuaaliviivakoodilla

Virtuaalisen viivakoodin käyttö nopeuttaa ja helpottaa laskujen maksamista. Virtuaaliviivakoodi sisältää aivan samat tiedot kuin tavallinen viivakoodi, eli laskua maksaessasi saajan tilinumeroa, viitenumeroa, maksun summaa tai eräpäivää ei tarvitse kirjata erikseen.

Virtuaaliviivakoodin käyttö pähkinänkuoressa:

  1. Avaa lasku sähköpostista. Maalaa laskun virtuaaliviivakoodi ja kopioi se leikepöydälle (Ctrl + C).
  2. Kirjaudu verkkopankkiisi tai avaa pankkisi mobiilisovellus.
  3. Valitse sitten laskun maksutoiminto ja valitse sen jälkeen viivakoodilla maksaminen (esim. "Lue viivakoodi." tai "Maksa viivakoodilla"). Liitä virtuaaliviivakoodi avautuvaan kenttään (Ctrl + V) ja jatka seuraavaan vaiheeseen.
  4. Melkein kaikki maksulomakkeen tiedot ovat nyt täyttyneet automaattisesti. Sinun tulee kuitenkin kirjata vielä saajan nimi.
  5. Tarkista maksulomakkeen tiedot ja maksa lasku normaalisti.ViVi-vinkki nro 32: Sähköpostin piilokopio

Kun lähetät sähköpostia useammalle henkilölle, normaalisti kaikki vastaanottajat näkevät toistensa sähköpostiosoitteet ja sen, kenelle viesti on lähetetty. Joskus voi kuitenkin olla paikallaan lähettää sähköpostia niin, etteivät vastaanottajat näe toistensa osoitteita. Silloin kannattaa hyödyntää sähköpostin piilokopiota.

Näin se käy:

  1. Avaa sähköpostiohjelma ja avaa uusi viestin.
  2. Kirjoita haluamasi viesti ja viestin aihe normaalisti. Jätä vastaanottaja-kenttä tyhjäksi.
  3. Klikkaa kohtaa Piilokopio (löytyy vastaanottajakentän oikeasta laidasta) ja lisää vastaanottajat piilokopio-kenttään.
  4. Lähetä viesti normaalisti.

Jos haluat saada ViVi-vinkit viikottain, liitythän seuraamaan ViVin somekanavia:

ViVin Facebook: @virtuaalisestivierellahanke

ViVin Instagram: @virtuaalisestivierella

Tekstin kirjoitteli: Tiina Sassali, ViVin digivalmentaja