Elokuun ja syyskuun ViVi-vinkit

10.10.2022

Syksy on ehtinyt jo varsin pitkälle ja ViVi-vinkit ovat pyörineet jo elokuusta alkaen tuttuun tapaan ViVin some-kanavilla. ViVi-vinkkejä on lisäksi julkaistu kootusti myös täällä blogin puolella kerran kuukaudessa. Syksyn kiireiden vuoksi julkaisemme tällä kertaa poikkeuksellisesti sekä elo- että syyskuun vinkit yhtenä julkaisuna,


ViVi-vinkki nro 41: Forest-sovellus auttaa keskittymään

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että puhelimen käyttö häiritsee opiskeluasi tai työntekoasi? Tuntuuko, että keskittymisen sijasta tartut puhelimeesi vähän väliä?

Forest on sovellus, jonka tarkoituksena on helpottaa puhelimesta irtautumista ja parantaa keskittymistä. Sovelluksessa voit asettaa itsellesi ajan, jolloin et käytä puhelintasi. Puhelintaukojen aikana sovelluksessa kasvatetaan puita. Jos onnistut pitäytymään irti puhelimesta valitsemasi ajan, myös puun kasvattaminen onnistuu. Mikäli kuitenkin käytät puhelintasi asettamasi tauon aikana, kasvattamasi puu lakastuu ja kuolee.

Voit ladata Forest-sovelluksen puhelimesi sovelluskaupasta. Lisätietoa sovelluksesta löytyy englanniksi sovelluksen verkkosivuilta osoitteesta https://www.forestapp.cc/.


ViVi-vinkki nro 42: Käännössovellus Google Kääntäjä - kolme vinkkiä

Käännössovellus Google Kääntäjä on näppärä apu silloin, kun tarvitset nopeaa tulkkaus- tai käännösapua. Sovellus toimii sekä puhelimella että tietokoneella. Tässä muutama näppärä lisävinkki sovelluksen käyttöön.

1. Offline-tila

Sovellusta voi käyttää myös ilman nettiyhteyttä, kun lataat itsellesi tarvitsemasi kielipaketit etukäteen. 

2. Kääntäminen kameran avulla

Jos käytät sovellusta puhelimella, voit hyödyntää myös kameraa kääntämisessä. Kun osoitat kameralla vieraskielistä tekstiä, Kääntäjä kääntää sen suoraan ruudullesi.

3. Käännösten tallentaminen

Jos haluat, voit myös tallentaa hakemiasi käännöksiä myöhempää käyttöä varten. Tallennettuja sanoja ja fraaseja voi hyödyntää esimerkiksi opiskelussa.

Lisätietoa ja vinkkejä Google Kääntäjästä löytyy Googlen omilta sivuilta osoitteesta support.google.com/translate.


ViVi-vinkki nro 43: Kopiraittila.fi - Tekijänoikeudet haltuun pelillisesti

Tekijänoikeus tarkoittaa, että jokaisen teoksen tekijällä on lähtökohtaisesti oikeus omaan teokseensa. Tekijänoikeuksiin liittyy paljon sääntöjä, joista on hyvä olla tietoinen, jos käytät toisten tuottamaa materiaalia omassa työssäsi tai opinnoissasi.

Kopioston Kopiraittila.fi -sivustolla voit tutustua tekijänoikeuksiin pelillisesti. Materiaalia löytyy runsaasti eri koulutusasteille ja ikäryhmille. Lisäksi sivustolla on myös kattava tekijänoikeusopas. Tutustu Kopiraittilan verkkosivuihin osoitteessa https://kopiraittila.fi/.


ViVi-vinkki nro 44: Tökkiikö Wifi?

Ainakin kotioloissa kannattaa kokeilla näitä konsteja yhteyden parantamiseen:

1. Tarkista reitittimen sijainti. Reititin kannattaa sijoittaa samaan tilaan, jossa käytät wifiä. Seinät ja pitkä välimatka heikentävät yhteyttä.

2. Tarkista, ettei reititin kuumene liikaa. Huonosti ilmastoidut säilytyspaikat (esim. kaapit, laatikot) saavat reitittimen lämpenemään ja yhteyden pätkimään. Reititin kannattaa sijoittaa mahdollisimman avoimeen tilaan.

3. Uudemmissa reitittimissä voit myös kokeilla vaihtaa reitittimen taajuutta reitittimen asetuksista. Useimmat reitittimet toimivat 2.4GHz:n alueella. 5GHz:n verkko on usein ruuhkattomampi, joten siihen vaihtaminen voi parantaa yhteyttä. 

4. Tarvittaessa yhdistä laite verkkoon Ethernet-kaapelilla. Tätä kannattaa harkita etenkin silloin, kun tarvitset erityisen vakaata yhteyttä.

Jos mikään yllä olevista ei auta, reitittimiin voi myös hankkia erilaisia vahvistimia, joilla yhteyttä voi parantaa etenkin silloin, jos yhteysongelmat johtuvat laitteen ja reitittimen pitkästä etäisyydestä. Joskus voi myös olla paikallaan vaihtaa vanha reititin uuteen.


ViVi-vinkki nro 45: Muista juoda riittävästi vettä!

Vaikka syksy tulee ja ilmat viilenevät, on silti tärkeää muistaa juoda riittävästi vettä. Terveen ihmisen olisi hyvä saada nestettä joka päivä 2 - 3 litraa. Se on aika paljon! Jos sinusta tuntuu, että et juo tarpeeksi, voit ottaa avuksesi veden juomisesta muistuttavan puhelinsovelluksen.

Kokeile esimerkiksi jotakin näistä sovelluksista ja valitse niistä oma suosikkisi:

WaterfulPlant

Nanny

Waterlogged

Voit etsiä sovelluksia oman puhelimesi sovelluskaupasta. 


ViVi-vinkki nro 46: Nettiselaimen selaustietojen tyhjentäminen

Kun käytät internetiä, selaimesi tallentaa jatkuvasti tietoa selailustasi mm. evästeinä ja erilaisina tilapäistietoina. Tietoja tallentuu esimerkiksi käyttämistäsi hakusanoista, verkkosivuista ja käyttäjätunnuksista. 

Selaimen selaustiedot pääset poistamaan helpoiten seuraavalla näppäin yhdistelmällä:

Crtl + Shift + DeleteSama yhdistelmä toimii kaikilla nettiselaimilla!


ViVi-vinkki nro 47: Ota pystysuuntaiset välilehdet käyttöön Microsoft Edge -selaimessa

Kun selaat nettiä ja sinulla on avoinna useita eri välilehtiä, välilehdet näkyvät oletusarvoisesti vaakasuunnassa selaimen ylälaidassa. Jos välilehtiä on paljon ja niiden selailu tuntuu hankalalta, kannattaa kokeilla muuttaa välilehdet pystysuuntaisiksi. 

Microsoftin Edge -selaimessa tämä käy helposti painamalla hiiren oikeaa painiketta selaimen yläpalkissa ja valitsemalla sitten "Ota pystysuuntaiset välilehdet käyttöön". 

Myös pikanäppäinyhdistelmä Ctrl + vaihto (Tab) muuttaa välilehdet pystysuuntaisiksi. 

Huom! Yhdistelmä toimii vain Edgessä!


Jos haluat saada ViVi-vinkit viikottain, liitythän seuraamaan ViVin somekanavia:

ViVin Facebook: @virtuaalisestivierellahanke

ViVin Instagram: @virtuaalisestivierella

Tekstin kirjoitteli: Tiina Sassali, ViVin digivalmentaja