Digitaidot haltuun ViVin tehokurssilla!

21.07.2020

Tiesitkö esimerkiksi, että näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin + Shift + S voit screenshotata tietyn alueen näytöstäsi? Tai että Windows-näppäin + piste (.) avaa emoji-valikon? Windows 10:ssä on läjäpäin ominaisuuksia, joista kaikkia ei välttämättä osaa edes alkaa etsiä. Esimerkiksi tuo emoji-valikko tuli esiin ViVi:n WhatsApp ryhmässä, kun puheena oli emojien hyödyntäminen somessa, ja kuinka IME-näppis tarjoaa japaninkielisille sanoille kanjien lisäksi myös niiden emojiversioita. Onhan se nyt selkeästi helpompi vaan avata käyttikseen sisäänrakennettu valikko, kuin opetella kasa sanoja ihan eri kielellä ja ladata vielä erikseen toinen näppäimistön syöttökieli 🤣

 (näitä syöttökieliähän muuten pystyy myös vaihtamaan kätevästi Windows-näppäin + välilyönti yhdistelmällä näin btw)

Tämähän oli siis esittelykappale tämän blogipostauksen todelliselle aiheelle: ViVi:n toiminta polkaistaan toden teolla käyntiin 29.7. alkavalla ilmaisella kolmen päivän kestoisella Digitaitojen Perusteet I -tehokurssilla! Näin korona-aikana varsinkin etäopiskelusta on tullut kuuma puheenaihe, joten digitaidot ovat aina vaan ajankohtaisempaa millä tahansa alalla. DigiPerus-kurssi on tarkoitettu siis nuorille, jotka ovat joko saaneet opiskelupaikan, tai jatkavat opiskeluja, mutta eivät ole varmoja riittävätkö omat digitaidot opintoihin. Oppilaitosten käyttämät ohjelmistot, käyttöjärjestelmät ja pilvipalvelut vaihtelevat, mutta yhden perusteita tuppaa olemaan helppo soveltaa muihin.

Microsoft Teams

Oletko koskaan käyttänyt Microsoft Teamsia? Minä en ainakaan ollut ennen kesäkuuta, ja jo pelkästään rekisteröityminen vaikutti hirveältä härdelliltä, kun softa alkoi kyselemään organisaation nimeä ihan kuin olisin itse perustamassa sellaista enkä liittymässä jo valmiiksi olemassa olevaan. Onnistuin kuitenkin jotenkin pääsemään sisälle, ja sen jälkeen ViVi tiimi onkin opettanut liittymään kokouksiin ja navigoimaan organisaation kanavia. Loppujen lopuksi ohjelma tuntuu vähän ammattimaisemmalta Discordilta.

Teams ei ole kuitenkaan pelkästään organisaatioille, vaan siellä pystyy myös tekemään luokkahuoneita opetusta varten, ja nämä ovat niitä ominaisuuksia, mihin ViVin kurssilla perehdytään tarkemmin. Tämä osio tulee olemaan ihan kunnon teho-opiskelua, sillä koko kurssihan toimii etänä nimenomaan Teams-alustalla. Osiossa esitellään mm. etäyhteyden käyttö, luokkahuoneiden toiminta sekä tehtävien tekeminen ja palauttaminen. Etäyhteyttä toki pääsee harjoittelemaan jo perjantaina #Peliperjantain merkeissä--

Windows 10

Kuten jo tuossa aiemmin sivusin, Winkkari 10 on käyttöjärjestelmä. Kurssillamme käydään läpi käyttiksen peruskäyttöä ja resurssienhallinnan yleisiä ominaisuuksia kuten tiedostojen hallinnointia ja kansionäkymän järjestelyä. Lisäksi ohjelmaan kuuluu käyttiksen käytön tehostamista edistävien niksien läpikäymistä. Pääset mm. kokeilemaan virtuaalityöpöytien luomista ja hallinnointia.

Pilvipalvelut

Kolmas ja viimeinen koulutuspäivä on omistettu erilaisille pilvipalveluille. Niiden perusteisiin perehtymisen jälkeen tutustutaan niiden tarjoamiin tiedostonhallintaa helpottaviin palveluihin, kuten varmuuskopiointiin, synkronointiin eri laitteiden välillä, sekä tiedostojen jakamiseen. Vertailussa ovat kaksi pilvipalveluiden jättilästä, Google Drive ja Microsoft OneDrive. Driven käyttö on ainakin semmoinen, mikä kannattaa ottaa haltuun jos käyttää Android-puhelinta, se meinaan helpottaa tiedonsiirtoa tietokoneen ja puhelimen välillä huomattavasti. Droidissahan on meinaan esimerkiksi Google Keep -notepadille oma sovellus, joka löytyy myös tietokoneen Drivesta. Sitä kautta on tullut siirrettyä yhtä sun toista Instagram tekstiä kännykkään, koska kännykän näppiksellä kirjoittaminen on vähän mitä on.

Mikäli kiinnostuit kurssista, joka tosiaan on täysin ilmainen ja etänä, käy ihmeessä vilkaisemassa ilmoittautumisohjeet Ajankohtaista sivultamme! Sieltä löytyvät myös yhteystiedot, mistä voi kysellä tarkempia tietoja kurssista.